Seramik

Seramikler, genel olarak kil mineralleri ve kuvars tuzları gibi ham madde ürünlerinin birleşimiyle oluşmaktadır. 1980 yılından itibaren yeni bir seramik türü ortaya çıktı. Bu seramik türüne İleri Seramik veya İleri Teknoloji Seramiği denildi. Dünya literatüründe Teknik Seramikler olarakta bilinmektedir.  Doğada neredeyse hiç bir şekilde ham madde olarak karşımıza çıkmaz, bunun yerine temel olarak saf ve yüksek kalite tozlar kullanılır. Bu tozlar – mikronaltı tozlar ve dar (küçük) tane dağılımı – çeşitli adımlarla birlikte özel olarak sentetik bir biçimde üretilirler, bu üretimler ürünün mekanik özelliklerini ve fiziksel dayanım kalitesini artırır. Olaya kimyasal olarak yaklaşırsak, ileri teknoloji seramikleri ,tıpkı geleneksel seramikler gibi, metallerle ve metal dışı elementlerle birleşik oluşturur. Oksit olarak alümina (Al2O3) ve zirkonya (ZrO2), nitritlerde ise silisyum nitrür (Si3N4) ve titanyum nitrür (TiN), karbürlerde ise silisyum karbür (SiC) bunlara örnektir. İleri teknoloji seramikleri çok güçlü ve serttir. Bunun nedeni ise elementler arasında bulunan güçlü iyonik ve kovalent bağlardır. İleri teknoloji seramikleri sertlikleri, aşırı derecede iyi olan aşınma dirençleri, kimyasal etkilere maruz kaldığında gösterdiği özellikler ve yüksek sıcaklıklara gösterdiği direnç nedeniyle çoğunlukla polimerler ve metaller istenilen özellikler açısından yetersiz kalındığında bu malzemeler kullanılır.

İleri teknoloji seramiklerini üstün kılan özelliklerden bazıları;

Yüksek sıcaklıklara dayanımları,

Isıl genleşme katsayılarının düşük olması,

Kimyasal kararlılığın yüksek oluşu,

Sürtünme katsayılarının düşük olması,

Sertliklerin yüksek oluşu,

Aşınma dirençleri yüksek olmaları,

Metallere göre daha hafiflik,

Hammadde kaynaklarının doğada bol miktarda olması olarak sıralanabilir.

 

İleri teknoloji seramiklerin havacılık, otomobil, savunma ve enerji piyasalarında kullanımı oldukça yaygındır ve giderek artmaktadır.

 

MSE Teknoloji fırınları, teknik seramiklerin ayrıştırılması ve sinterlenmesi için hem araştırma hem de üretimde yaygın olarak kullanılmaktadır. 


Tasarımını ve üretimini yapmış olduğumuz asansörlü ve arabalı fırınlar, atmosfer kontrollü fırınlar, soğuk izostatik ve  otomatik çift eksenli presler, şerit döküm cihazları ve piston tip ekstrüder cihazları seramik endüstrisinde önde gelen üreticiler tarafından tercih edilmektedir. 

Seramik prosesleri için opsiyonlu pek çok fırın ve cihaz tasarımımız mevcuttur. Uygun seçim için bizlere danışabilirsiniz.

.